Ruční výroba porcelánu

Porcelán mě okouzlil svou čistotou a křehkostí

Porcelán je pro mě exkluzivní materiál, do kterého jsem se zamilovala. Práce s ním má svá úskalí, ale právě proto není nikdy nudná. Možná, jste někdy byli na exkurzi v porcelánce, ale teď zapomeňte všechny stroje, které jste tam viděli ;). V mojí malé dílně vyrábím vše 100% ručně. Všechny výrobky, prochází ve všech fázích výroby mýma rukama.

 

Co je to porcelán?

Porcelán je ušlechtilý keramický materiál charakteristický bělostí, lesklým povrchem glazury a průsvitností. K docílení těchto vlastností je důležité dodržovat mnoho zásad a léty vyzkoušených technologických a výrobních postupů. Vyrobit ručně čistě bílý hladký povrch bez jediné chybičky není vůbec jednoduché. Vyžaduje to čistotu při práci a velkou trpělivost.

 

Postup ruční výroby porcelánu:

Technologický postup ruční výroby porcelánu se skládá z několika kroků. Na každém kroku velmi záleží. Postup je stejný jak při výrobě malého šperku, tak při výrobě velké vázy. Vše má svůj čas. Tvůrčí proces se děje současně s léty vyzkoušenými zásadami a nemůže se žádná fáze výroby přeskočit, nebo urychlit.

Porcelán vyrábím tradiční technikou lití do sádrových forem:

1. Je třeba přípravit licí hmotu. V mé dílně vyrábím z čistě bílého karlovarského porcelánu, který se pálí na 1400°C. Někdy vyrábím i z nízkopalného fancouzského porcelánu, který se pálí na 1250°C.

2. Licí porcelánovou hmotu naliji do předem připravené sádrové formy a počkám přibližně 12 minut, než se utvoří požadovaná tloušťka střepu. Přebytečnou hmotu vyliji zpět do nádoby a formu nechám odkapat dnem vzhůru několik minut.

3. Dále velmi opatrně výrobek vyjmu z formy a postavím jej na sádrovou podložku. Při vyndavání z formy ho nesmím nijak zdeformovat, protože jakákoli deformace by se později projevila při výpalu. Porcelán má totiž tvarovou paměť.

4. Potom výrobky schnou 2-3 dny a přichází na řadu retušování. V této fázi je výrobek velmi křehký. Nejprve brousím okraje a nožku na rovné podložce. Potom nožíkem seříznu spáry vzniklé od lití do forem. Nerovnosti zahlazuji nožem a jemným smirkovým papírem. Nakonec krásně do hladka zahladím celý povrch výrobku vlhkou houbičkou.

5. Všechny vyretušované výrobky naložím do pece na první výpal tzv. přežah na 950°C. Výpal trvá několik hodin. Pec potom pomalu chladne a přibližně za 24 hodin ji mohu otevřít a výrobky vyndat.

6. Po přežahu přichází na řadu glazování. Glazura je tenký sklovitý povlak na povrchu keramických výrobků. Celý výrobek elegantně ponořím do glazury. Přežahnutý porcelánový střep je porézní a nasákavý a proto při namočení do glazury ji nasaje na svůj povrch. Poté u všech výrobků pečlivě setřu mokrou houbičkou všechny plochy, které se dotýkají podložky, aby se při výpalu nepřilepily k pálicí podložce.

7. Nakonec přichází na řadu tzv."ostrý výpal glazury" na teplotu 1400°C. Při tomto výpalu se z glazury odpaří veškerá voda a v bodě tání sline v kompaktní sklovitý povrch. Výpal opět trvá několik hodin a přibližně po 24 hodinách mohu pec otevřít. Tato fáze je pro mě nejvíc kritická, protože se nemůžu dočkat :)

8. Dále hotové výrobky různě dekoruji profesionálními keramickými barvami nebo drahými kovy a jdou po třetí do pece na teplotu 780-800°C. Složitě dekorované výrobky jdou do pece i po čtvrté.

 

Tak až teď jsou výrobky konečně hotové :). Věřím, že jejich cesta ještě zdaleka nekončí a poputují třeba k vám domů ♥ 

 

Pár momentek z mé dílny:

 

Pokud si chcete přečíst další zajímavosti o mém porcelánu, nechte mi tu svoji e-mailovou adresu a já Vám jednou za čas pošlu email s novým článkem na blogu. Těšit se můžete také na novinky z výroby a na speciální akce a nabídky pouze pro odběratele mých newsletterů.

Přihlášení do newsletteru

  

« ZPĚT DO OBCHODU » KONTAKT » BLOG » O MNĚ »

 

 

Zpět do obchodu