Porcelánové obrazy

Porcelánové obrazy

 

Produktový design a výtvarná činnost se u mě vzájemně doplňují a prolínají, proto mě moc baví i malování na porcelán.

V průběhu let, co se věnuji porcelánové tvorbě, vzniklo i pár porcelánových obrazů, a teď nadešel ten správný čas je nabídnout do světa.

Většinu obrazů jsem malovala už před několika lety a vznikly ve spolupráci s porcelánkou Český porcelán a.s., při mé účasti na porcelánových malířských sympoziích „Tradice a možnosti". Účastnila jsem se v roce 2008, 2010 a v r. 2016. Některé obrazy jsem malovala doma ve svém ateliéru.

Moc ráda na tato malířská sympozia vzpomínám. Byla to setkání výtvarníků z celého světa z Čech, Japonska, Indie, Ruska, Kanady a dalších zemí. Dva týdny jsme pracovali na svých dílech. Malovali jsme na různé tvary i na porcelánové desky a měli jsme veškeré zázemí a technickou podporu porcelánky.

Malba kobaltem pod glazuru je stará technika, která je úzce spjatá s výrobou porcelánu a s cibulovým vzorem. A tato sympozia měla za úkol ukazovat možnosti využití této staré tradiční techniky současnými výtvarníky ve volném uměleckém pojetí, proto název „Tradice a možnosti".

 

 

 


       

Moje porcelánové obrazy jsou tedy všechny modré :), protože jsou malované kobaltem pod glazuru. Porcelán je pálený v plynové peci na 1400°C. Matné prvky na glazuře, které vznikly pomocí vosku, vytváří zajímavou jemnou plastickou strukturu. Inspirací mi byl porcelán s modrou krví, cévní systém rostlin, stromy, voda, a také letokruhy stromů a téma času. Tak jako otisk času zanechává letokruhy v kmenech stromů i v našich tělech a duších zanechává vrásky, rýhy, vzpomínky. 

 

    

Musím přiznat, že výpal namalovaných křehkých porcelánových desek byl vždy jako sázka do loterie. Buď vše, nebo nic :). Zvlášť u obrazů, které jsou složené z několika desek. Pokud by praskla jedna deska, bylo by zmařené celé dílo. Byl tisíc a jeden okamžik, kdy mohla deska prasknout. Ať už při samotném malování, při převozu hotového namalovaného obrazu do pece, nebo při samotném výpalu v peci. Každá mikro-prasklina, která nebyla ani vidět, by v peci naplnila své dílo zkázy. Naštěstí jen u jednoho jediného obrazu při výpalu malinko praskla jedna z desek a celé dílo nebylo zmařeno :)

Pár fotografií z procesu tvorby


       

Všechny obrazy jsou nalepené lepidlem na dlaždice na OSB desce, která je opatřená pevnými háčky pro pověšení na stěnu v interiéru. Pro svoji voděodolnost by mohly být pověšené i v prostornější koupelně. Rámy jsou vlastnoručně vyrobené a natřené akrylovou barvou.

 


       

V budoucnu bych moc ráda namalovala další obrazy. Pokud nevyjadřuji svoji kreativitu i volnou výtvarnou činností, je to jako bych ani nežila.

Věřím, že vás tyto malby zaujmou. Je možné osobní vyzvednutí + prohlídka dílny a zasvěcení do ruční výroby porcelánu jako bonus ;)

 

Aktuálně dostupné obrazy najdete ZDE

 

 

Pokud si chcete přečíst další zajímavosti o mém porcelánu, nechte mi tu svoji e-mailovou adresu a já Vám jednou za čas pošlu email s novým článkem na blogu. Těšit se můžete také na novinky z výroby a na speciální akce a nabídky pouze pro odběratele mých newsletterů.

Přihlášení do newsletteru

 

  « ZPĚT DO OBCHODU » KONTAKT » BLOG » O MNĚ »

Zpět do obchodu