Co se skrývá za cenou

Co se skrývá za cenou

Zapojila jsem se do iniciativy „Listopad měsíc férových cen“, kterou můžete sledovat na soc. sítích i jinde pod heslem #mesicferovychcen. Kromě fér ceny nákupem u malé značky uděláte radost hned 3x: sobě, obdarovanému i výrobci. Chtěla bych vám ve stručnosti poodkrýt, co všechno tvoří cenu mého porcelánového výrobku.

Do ceny mého porcelánového výrobku se v první řadě promítá drahý materiál. Jsou to různé glazury, barvy, obtisky, porcelánové hmoty, preparáty drahých kovů, sádrové formy, také nástroje a pomocné přípravky, bez kterých by výrobek nemohl vzniknout. To vše je velkým vstupním výdajem. Je třeba do toho předem investovat. Další vekou investicí je keramická pec a zřízení keramické dílny. Celkem se tyto vstupní náklady pohybují okolo 250-500.000 Kč.

Ručně vyrobený porcelánový set, nebo váza však nemá jen hodnotu materiální, ale i citovou a uměleckou.

Před samotnou realizací jakéhokoliv porcelánového výrobku, ať je to drobný šperk, nebo větší váza, je nejcennější složkou nápad a jeho řešení, kterému předchází vývoj designu tvaru v podobě skic a modelů. Tento vývoj může trvat několik týdnů měsíců někdy i let. Na výsledný model poté vytvořím sádrovou formu. Někdy mi modely a sádrové formy vyrábí pan modelář (Jindřich Dudziak) tedy platím jeho čas a práci. Realizuji jen ty nápady, které mají smysl z dlouhodobého hlediska.
 
Významnou skrytou složkou jsou pak roky praxe. Nejen nabití manuální zručnosti, ale i zkoušky ohněm, když dám věc do pece a ono to nevyjde, tak zkouším znovu a znovu, vyrábím vzorky, získávám představu o možnostech a limitech jednotlivých kroků výroby, celý proces dokumentuji, až to nakonec vyjde. U porcelánu je to mnohdy těžší než u keramiky, která i odpustí nějaké ty drobné nedokonalosti, jako výtvarný záměr, ale porcelán neodpustí nic ani šupinku železa :). Také se neustále v tomto oboru vzdělávám a zkouším nové techniky.
 
V ceně je také zahrnut čas, který trvá, než výrobek ručně vytvořím. Výrobní proces je zdlouhavý a pracný. Pro lepší představu doporučuji článek Ruční výroba porcelánu, nebo článek Cesta porcelánového pohárku. Každý výrobek projde mnohokrát mýma rukama a do pece ho nakládám celkem 3x: 1.výpal přežah, 2. výpal glazury a 3. výpal dekorační. V ceně jsou tedy zahrnuty ceny za energie: elektřina, voda, plyn. Několikrát do roka jezdím do porcelánky (Ateliér Lesov) na výpal a převážím výrobky z jedné dílny do druhé tedy i benzín.
 
Po mnoha strastech i radostech je výrobek hotový, ale jak ho dostat k vám?
Tady přichází na řadu můj fotografický arzenál, protože vím, že porcelán moc dobře fotit mobilem nejde. Investovala jsem do dobrého stativu, zrcadlovky, objektivu a světel. Také je třeba vyčlenit si čas na focení a úpravu fotografií, nebo investovat do profi fotografa (Anna Pleslová), protože jen tak dokážu předat tu jemnou krásu porcelánu až k vám na vaši obrazovku.
 
Dále si velmi zakládám na krásném dárkovém a bezpečném balení.
 
Aby výčet byl kompletní, jsou tu ještě povinné odvody, pojištění, internet, telefon, nájem, poštovné, čas na propagaci na soc.sítích a komunikace se zákazníky, daňová administrativa, správa e-shopu i prodejních portálů.

To vše patří do mojí férové ceny a možná jsem ještě na něco zapomněla :)


 

A jaká hodnota se skrývá za férovou cenou?

 

Uvědomuji si, že většina mých výrobků jsou jen krásné věci, které nikdo životně nutně nepotřebuje, ale věřím v to co dělám a jsem připravená, těmi mými nepotřebnými jemnůstkami, dělat radost těm, kteří se chtějí potěšit něčím krásným a výjimečným.

 

Něčím co má skutečnou hodnotu potřebnou pro tento svět.

Něčím co je vytvořeno skutečným člověkem s láskou, péčí a dovedností.

 Něco co má hodnotu především citovou a uměleckou.

 

Koupí ručně vyrobené vázy, konvičky či dózy, podpoříte keramické a porcelánové řemeslo v Čechách. Podpoříte mě na mojí cestě k nezávislosti. Budete mít doma naprostý originál, jedinečného designu, který nikdo jiný nemá, nebo můžete mít jistotu, že můj výrobek pochází z limitované exkluzivní série, který krásně ozvláštní a zútulní váš domov.

Vykouzlí vám úsměv na rtech a vnesou radost a jemnou eleganci do vašeho domova. 365 dní v roce po mnoho let. Pokaždé, když půjdete kolem a krásná tajemná dóza ode mne přitáhne váš pohled jako magnet a vyvolá vzpomínky na daleké cesty. Pokaždé, když se ve váze ode mne budou vyjímat vaše oblíbené květiny. Pokaždé, když se ranní káva, nebo čaj z mého hrnku stane pro vás delikátním rituálem. Pokaždé, když se díky těmto krásným věcem okolo vás prostě a jednoduše cítíte dobře a výjimečně.

Můžete si být také jistí kvalitou, která vydrží po generace a nadčasovou hodnotou. Kdo ví, třeba se časem z misky či vázy, kterou jste si ode mne tehdá koupili, stane ceněný sběratelský kousek ;). Investovat do designových výrobků se vyplatí.

 

Také krásné dárkové balení potěší vás i obdarovaného. Vy se pak o pěkné balení už nemusíte vůbec starat.

 

To vše jsou hodnoty, které se skrývají za férovou cenou mých porcelánových výrobků.

 

Na závěr bych chtěla moc poděkovat všem svým zákazníkům, a zejména těm stálým, kteří mě svými nákupy podpořili

 

P.S.: hrnky začnu více vyrábět, až zákazníci v ČR budou ochotni dát za unikátní ručně vyrobený porcelánový hrnek klidně 800 Kč a více ;). Zatím se setkávám s nepochopením, že mé hrnky takto oceněné, jsou "pekelně drahé" :)). Ruční výroba porcelánových hrnků vypadá z dálky jednoduše, ale má svá úskalí. Je třeba perfektně zvládnout technologii ručního vytváření porcelánu. Jsou za tím léta vzdělávání se v oboru a praktických zkoušek. Vyrobit zdravotně nezávadný hrnek dobře padnoucí do ruky, správné velikosti, s tím správným ouškem, a ještě unikátní a krásný, je vlastně takové vysvědčení každého keramika - designéra, jak dobře ovládá technologii, a jak dokáže skloubit funkčnost s estetikou. Vyrobit jeden hrnek je pro mě ve výsledku stejně pracné, jako vyrobit vázu, a však hrnek, jako zboží, má nastavenou psychologickou cenu zbytečně velmi nízko. Tomu přispívají i samotní tvůrci keramici, kteří své hrnky stále prodávají hodně pod cenou. I zdánlivě obyčejný hrnek mnohokrát prošel rukama tvůrce. Pokud někdo hrnky prodává za 100, 200, 300 Kč, buď je sám nevyrábí, jen je dekoruje už hotové, nebo se bojí, že dráž by je neprodal. Jenže poctivý keramik, designer, nemůže konkurovat levným produktům z Číny. Za co jiného, svému oblíbenému keramikovi dobře zaplatit, než právě za hrnek, ze kterého 365 dní v roce desítky let popíjím kávu, a každý den mi pohled na něj, vykouzlí úsměv na rtech. Tak prosím, obohaťme se navzájem, s úctou, s pokorou, s láskou k poctivému řemeslu.

 

Přihlášení do newsletteru

 

 « ZPĚT DO OBCHODU » KONTAKT » BLOG » O MNĚ »

Zpět do obchodu