Rukama a srdcem

Ruce od porcelánu

Každý člověk má naprosto unikátní ruce a jde z nich na první pohled hodně vyčíst. Vypovídají o člověku naprosto všechno a záleží jen na nás, jestli z nich dokážeme číst příběhy. Navíc ruce každého tvůrce a řemeslníka jsou krásně poznamenané technikou, kterou tvoří.

 

Z mých rukou můžete také ledacos vyčíst:

Moje ruce jsou velmi drobné, křehké, jako stvořené pro tu nejjemnější práci s porcelánem. Každý výrobek jimi projde nesčetněkrát. Jen někde něco cinkne, už jsou ve střehu a hbitě zachraňují, co se dá. Jemnými pohyby retušují, uhlazují, opatrně pracují s ostrými nástroji, štětci, elegantním pohybem glazují, brousí, malují a přitom kličkují mezi chemikáliemi. Balí malé i velké balíčky a ještě kompletují drobné šperky.

Také se v nich ukrývá obrovská síla, když zvedají těžké formy, kýble s hmotou, vodou, pytle se sádrou a plné krabice výrobků. Proto jsou trochu šlachovité, žilnaté a vrásčité. Neustále vysušené a šupinaté. Hlavně pravá paže trpí důsledkem rutinních pohybů při retušování. Někdy si skřípnou prst o sádrovou formu, ubrousí nehty, říznou se nožem, a nebo to je ze všeho nejhorší, se jim dostane sádra, nebo hlína tak hluboko za nehty, až to bolí. Proto nosí nejraději krátké nehty. Přejí si, aby lak na nehtech vydržel déle než jeden den a o dlouhých pěstěných nehtech si nechávají jen zdát.

Moje ruce tedy moc nešetřím, ale ono to při mé profesi ani jinak nejde. Stejně úplně ze všeho nejvíc trpí, když nic nedělají :). Uvědomuji si, jak mám své ruce ráda. Jsem vděčná, že je mám a obdivuji, co všechno dokážou.

 

To všechno totiž znamená, když se řekne "ruční výroba porcelánu" a "vyrobeno rukama i srdcem" ♥

 

Zamysleli jste se také někdy nad tím, co všechno vaše ruce dokážou? Napište mi do komentáře.

 

Přidávám ještě odkaz na článek ve Fler Magazínu "Čí jsou to ruce".

 

Mávám z dílny:

 

Pokud si chcete přečíst další zajímavosti o mém porcelánu, nechte mi tu svoji e-mailovou adresu a já Vám jednou za čas pošlu email s novým článkem na blogu. Těšit se můžete také na novinky z výroby a na speciální akce a nabídky pouze pro odběratele mých newsletterů.

Přihlášení do newsletteru

 

  « ZPĚT DO OBCHODU » KONTAKT » BLOG » O MNĚ »

 

Zpět do obchodu